
Uzmanlara Göre Yaptığınız En Büyük 7 Beslenme Hatası

Birçok yeni yıl kararı diyet ve beslenme etrafında dönmektedir. Ancak insanlar aynı hataları her yıl yapmaya devam eder. Ama bu tamamen sizin hatanız değil.
İnsanların nasıl yemek yemesi gerektiğine dair çok fazla telaş veren ve kısıtlamaya dayalı düşünce var. Bu yüzden en sık neyi yanlış yaptığınızı ve bunun yerine ne yapabileceğinizle ilgili şeyleri paylaşmak istiyoruz. İşte en büyük diyet ve beslenme hataları:
1. Diyet önerilerine çok sıkı tutunmak.
Dış bilgi ve içsel bilgi olarak beslenme şeklini ayırırız. Dış bilgi dış dünyadan aldığınız beslenme bilgisidir: diyetisyenler, bloglar, sosyal medya vb. Bu bilgiler değerli olabilir ve insanlar bunlardan güç alabilir ancak bunları içsel bilgiyi feda edecek şekilde yapmamalısınız.
İçsel bilgelik ise bir birey olduğunuzu anlayarak bedeninizi ve sizin için özel olarak neyin işe yaradığını tanımaktır. İçsel bilgeliğinizi geliştirmek sizin için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını değerlendirmek için kendi başınıza araştırma yapmayı içerir. Her beden farklıdır bu yüzden amaç sizin için gerçekten en uygununu bulmaktır.
Ve bir kez vücudunuzun nasıl iletişim kurduğunu anlamaya ve isteğine göre hareket etmeye başladığınızda ona güvenmeye başlarsınız. Ve gıda seçimleri de dahil olmak üzere herhangi bir karar verme konusunda kendine güvenden daha güçlü bir şey yoktur.
2. Hata yapmaktan korkmak.
İçsel bilgeliği geliştirdikçe amacınız kendi deneyiminizi önyargısız bir şekilde araştırmaktır. Bu yeni şeyleri denemeniz gerektiği anlamına gelir ve bazen korkutucu olabilir.
Ama hata yapmaktan korkma. Çok az veya çok yiyin. Yeni bir şey deneyin. Ne zaman ve ne kadar yemek yemeniz gerektiğine dair bir kural olmadığını unutmayın.
“Hatalar” yapmak içsel ve dışsal bilgeliğinizi büyütmenizi ve bedeniniz için neyin işe yarayıp neyin yaramadığına dair farkında olmanızı sağlar. Bu şekilde bir dahaki sefere daha bilinçli kararlar alabilirsiniz.
3. Yemek için tamamen acıkana kadar beklemek.
İnsanlar yemek yemek için tamamen aç olana kadar beklerler. Ne yazık ki bu yaklaşım sizi daha fazla yeme isteğine ve kıtlık zihniyetine sokar. Ve bu yüzden tüketmeniz gerekenden çok daha fazla tüketme eğilimine girersiniz.
Bunun yerine hafif bir açlık hissi yaşadığınızı fark ederseniz sağlıklı bir şeyler atıştırarak dengeyi bulmaya çalışın. Ve bu sayede sadece zihinsel olarak rahat değil aynı zamanda şişkinlik, yorgunluk ve aşırı yeme gibi fiziksel semptomlardan açısındanda rahat olursunuz.
Hafif bir açlıkta nasıl hissettiğinize gelince bu kişiden kişiye göre değişebilir. Ancak bazı insanlar yorgun hisseder veya hafif bir baş ağrısı olur. Bazı insanlar midelerinde bir çeşit boşluk hissederler. Bunu iyi anlayabilirseniz çözümünü bulmanızda kolaylaşır.
Bazen yaşamınızda olan şeyler yani stres, dikkat dağınıklığı veya kötü hisler iç sinyallerinizi görmezden gelmenize neden olur ve bu da onları daha az güvenilir hale getirir. Örneğin sabah ayak üstü bir kahvaltı ettiniz ama sonra ara öğünü atlayarak işinizde çok yoğun bir gün geçirdiniz ve daha sonra bedeniniz size aç olduğunuzu söylese bile iş çıkışı egzersiz salonuna gittiniz ve akşam yemeği saatine geldiniz. Böyle bir durumda akşam yemeğinde kesinlikle daha fazla yemek tüketirsiniz.
4. Toplamadan ziyade çıkarmaya odaklanmak.
İnsanlar nasıl yedikleri hakkında iyi hissetmek istediklerinde yaptıkları ilk şey bir şeyleri diyetlerinden çıkarmaya başlamaktır. Süt, gluten, şeker veya başka bir şeyden vazgeçerler.
Bu ilk birkaç gün kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir ancak sonuçta genellikle geçici olduğundan gerçek bir değişiklik yaratmaz. Yani birşeylerden kurtulmak yerine diyetinize neler ekleyebileceğinizi düşünün. Bu meyve ve sebze gibi yiyecekler olabilir veya neler yediğinizin miktarlarıyla oynayabilirsiniz. Yani yemeklerinize daha fazla bitkisel bazlı yağ ilave etmek veya kinoa ve yulaf gibi daha fazla glütensiz tahıl eklemek gibi şeyler yapabilirsiniz.
Çünkü gerçek sağlık kısıtlama değildir. Bol, çeşitli ve rengarenk yiyecekler tüketmek güçlenmiş hissetmenize yardımcı olur.
5. Geçmişte sizin için bir şey işe yaradıysa şimdi de işe yarayacağını varsaymak.
Bir kadının yaşam döngüsü boyunca vücudunda ve hormonlarında çok fazla değişiklik olur. Bu yüzden beslenme konusunda doğru tuttuğunuz şeyleri periyodik olarak yeniden değerlendirmek önemlidir. Şu anki yaşam evrenizde hala sizin için geçerli olup olmadıklarından emin olmalısınız.
Bunu yapmak için diyet, beslenme ve gerçek olduğuna inandığınız kişisel yeme alışkanlıklarınızla ilgili bir liste hazırlayın. Ve kendinize bazı kurallar koyun. Örneğin her sabah mutlaka kahvaltı yapmak ve ara öğün olarak sağlıklı atıştırmalıklar tüketmek veya öğünler arasında en az üç saat beklemek gibi şeyleri deneyin.
Hepsini tek tek uygulayarak bir kağıda yazın ve her seferinde ayrı ayrı sorgulamaya başlayın. Böylece sizin için bir zamanlar olduğu gibi çalışıp çalşmadığını veya başka problemler yaratıp yaratmadığını görebilirsiniz.
6. Sadece ilerlemeyi izlemek için tartıyı kullanmak.
Birçok insan hergün tartılmayı kafaya çok takıyor. Ve bu bazıları için olumlu takviyeden ziyade kendini daha çok strese sokmaya neden oluyor.
Ayrıca kilo vermeye çalışan çoğu insan egzersiz yapıyor. Bir çoğu kas kazanıyor ve kas inşa ederken tartıda daha yüksek bir sayı görmek olağan oluyor. Ya da bazı insanlar ne kadar uğraşsada aynı kiloda kaldığını görüyor ve bu onlar için cesaret kırıcı olabiliyor.
Tabi ki bu kendinizi asla tartmamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Ama örneğin hergün tartılmak yerine size önceden dar gelen bir pantalonu deneyerek vücudunuzdaki gelişimleri takip etmek daha iyi bir yol olabilir.
7. Kendinize yoğun kısıtlamalar koymak.
Yemek için tek sebep açlık değildir. Vücudunuzun uzmanı olabilmeniz için kendinize yemek izni vermelisiniz.
Diyelim ki kendinizi “kurabiye yeme” gibi bir kısıtlamanın içine koydunuz. Ama bir partidesiniz ve kurabiyeler gerçekten güzel kokuyor, herkes onları yiyor ve bir kurabiye yemeyi çok yoğun şekilde istiyorsunuz. Böyle bir durumda bir küçük kurabiye tüketmek sizi asla şişmanlatmaz. Önemli olan sonrasında neler tükettiğinize dikkat etmektir. Bunu bir ödül olarak düşünüp kendinizi bazen şımartabilirsiniz. Yiyecekleri bu şekilde düşündüğünüzde kendinize daha fazla sadık kalabilirsiniz.
Yorumunuz:
Trendler
Adobe Photoshop Sistem Gereksinimleri Neler?
Apple 500 Milyon Dolar Ceza Ödeyecek
Apple M1 İşlemci İle Neler Yapılır? M1 mi İntel Mi?
Â’râf Suresi Okunuşu ve Anlamı
BIOS ve CMOS Arasındaki Fark Nedir? CMOS Pili Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Bitcoin Hakkında Herşey ve En Temel Bilgiler
C vitamini Faydaları Nelerdir?
Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?
i7 ve i9 İntel İşlemcilerin Arasındaki Performans Farkı Nedir?
Instagram Gifts Nedir? Instagram Reels API Nedir?
IP Adresi Nedir? Statik, Dinamik ve Lokal IP Nedir?
Kasas Suresi Okunuşu ve Anlamı
Koronavirüs – Covid-19 İle İlgili Merak Edilen 10 Sorunun 10 Cevabı
Mâide Suresi Okunuşu ve Anlamı
MÂLİK’ÜL MÜLK (CELLE CELALÜHÜ) Anlamı
MTV Nedir? - MTV Nasıl Hesaplanır? - Motorlu Taşıtlar Vergisi Hakkında
Para Kazanmak İçin 6 Öneri
Resmi Tatiller ve Özel Günler 2023
Sağlıklı Yaşam Tarzının Önemi ve Faydaları
Samsung Galaxy’de VoLTE Özelliğini Nedir? VoLTE Nasıl Kullanılır?
Tegâbün Suresi Okunuşu ve Anlamı
Teknoloji’nin Çevre Kirliliğine Etkisi
Teknolojinin Tehlikeleri - Dangers Of Technology
Tuzun Vücudumuza Faydaları ve Zararları Neler?
Twitter Hakkında İlginç Bilgiler
Vâkı’a Suresi Okunuşu ve Anlamı
Windows 8 İşletim Sistemi Nasıl Onarılır?
X - Y - Z Kuşağı Nedir? Hangi Yılları Kapsar? Özellikleri Neler?
Zümer Suresi Okunuşu ve Anlamı
DNS Nedir? Nasıl Çalışır ve Sunucusu Ne İşe Yarar?
WhatsApp Okundu Bilgisi Nasıl Kapatılır? Mavi Tik Olmadan Okunduğunu Anlama
Sureler
iPhone İOS 13.5 Sürümü İle FaceID Maske Taraması – Covid-19 Özelliği Nasıl Aktif Edilir?
Cum’a Suresi Okunuşu ve Anlamı
Mü’minûn Suresi Okunuşu ve Anlamı
Mü’min Suresi Okunuşu ve Anlamı
Bakara Suresi Okunuşu ve Anlamı
Fâtiha Suresi Okunuşu ve Anlamı
İnsân Suresi Okunuşu ve Anlamı
Enbiyâ Suresi Okunuşu ve Anlamı
Tevbe Suresi Okunuşu ve Anlamı
En’âm Suresi Okunuşu ve Anlamı
Fâtır Suresi Okunuşu ve Anlamı
Şu’arâ Suresi Okunuşu ve Anlamı
Neml Suresi Okunuşu ve Anlamı
İbrahim Suresi Okunuşu ve Anlamı
Â’râf Suresi Okunuşu ve Anlamı
Nahl Suresi Okunuşu ve Anlamı
Âl-i İmrân Suresi Okunuşu ve Anlamı
Teknoloji’nin Ruh ve Beden Sağlığına Etkileri Nelerdir?
Hac Suresi Okunuşu ve Anlamı
Fetih Suresi Okunuşu ve Anlamı
Reklam Banner
